Президентом Греции впервые в истории стала женщина

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου περιμένει στο γραφείο της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Πρόεδρος της Βουλής Κώστα Τασούλα και αντιπροσωπεία της Βουλής με τους αντιπροέδρους, προκειμένου να της ανακοινώσουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020. Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Председатель Высшего административного суда Греции Екатерина Сакелларопулу 22 января избрана президентом страны, сообщает пресс-служба греческого парламента.

Кандидатуру Сакелларопулу поддержали 261 член парламента из 294 проголосовавших на специальной сессии парламента. 33 депутата воздержались, еще шестеро не присутствовали на голосовании.

Сакелларопулу стала первой в истории Греции женщиной-президентом. Ее приведут к присяге 13 марта, в этот день истекают полномочия прежнего главы государства Прокописа Павлопулоса.